De visie van Body Logic

Een nieuwe filosofie om naar gezondheid te kijken: het metabolisme als drijvende kracht

Elke cel heeft energie nodig om te functioneren. Maar dat gaat niet altijd goed.

Het metabolisme is het vuur
dat onze gezondheid voedt

We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. De medische wetenschap kijkt steeds meer naar de rol van onze stofwisseling bij het ontstaan van gezondheidsproblemen.

Het metabolisme is niet alleen van invloed op ons gewicht. Maar is op onze hele gezondheid van invloed. Van vruchtbaarheid tot veroudering. 
Zelfs ver voordat een ziekte ontstaat, blijken er in de stofwisseling al allerlei veranderingen aanwezig te zijn.  

Zoals een veranderde balans in hormonen en andere signaalstoffen. Een toename van ontstekingsstofjes en afvalstoffen. En een verminderde aanmaak van energie. 

Op dit moment lopen er allerlei onderzoeken naar deze metabole veranderingen. Ik hoop dat we niet alles inzetten op het ontwikkelen van nieuwe, vaak dure, medicijnen – zonder dat we ook naar de omgeving en leefstijl kijken. Want je hebt echt geen duur medicijn nodig om het metabolisme van de cel positief te beïnvloeden.

Aanpassingen in je leefstijl (en daarin zelf experimenteren en kijken wat werkt) hebben grote effecten op je gezondheid en energie-niveau. Daar kan geen medicijn tegenop!

Wat is het metabolisme eigenlijk?

Het metabolisme (de stofwisseling dus) is een prachtig orkest van duizenden eiwitten, hormonen, neurotransmitters en andere mooie moleculen. Een belangrijk onderdeel van het metabolisme is het maken van energie uit voeding. Die energie, noem het biologische energie, hebben we nodig om te denken, te voelen, te bewegen en te herstellen. Om te leven dus. Ik denk dat we onderschatten hoe belangrijk deze energie voor ons is.

Met onze energiemachines, de mitochondria, halen wij maar liefst 15 keer zo veel energie uit glucose (suiker) vergeleken met een simpel organisme (zonder mitochondria). Stapsgewijs en met behulp van allerlei soorten moleculen en onmisbare voedingsstoffen halen wij energie uit onze voeding. Wij mensen hebben deze ingewikkelde manier nodig om onszelf te ondersteunen en in stand te houden – die moeten we koesteren en op de juiste manier voeden en verzorgen.

Als we glucose alleen op de simpele manier verbranden, dan komt er lactaat (een vorm van melkzuur) vrij. En dat stofje is chronisch te hoog bij tal van ziekten waar ontsteking een rol speelt. Van reuma, multipele sclerose, longfibrose tot endometriose. Als we glucose volledig – op de ingewikkelde manier – verbranden zorgen we ervoor dat lactaat vermindert. Dat bevordert de gezondheid van de mens.

Het metabolisme is intelligent en kan zich aanpassen aan de omgeving. Ook als die bestaat uit slechte voeding, weinig beweging, chronische stress en milieuvervuiling. We kunnen leven op een lager pitje, met minder energie… Dan overleven we wel, maar zijn we niet optimaal gezond en we hebben last van allerlei kwalen.

Laten we eerlijk zijn, de leef-omgeving van de moderne mens is verre van optimaal. De meeste van ons hebben zich aangepast en hebben dus te maken met een energie-gebrek of zelfs chronische ziekte. Die klachten zijn signalen dat er iets in het metabolisme niet goed gaat.

Deze visie draait om het optimaliseren van onze leefstijl en omgeving zodat het metabolisme het lichaam kan voeden en herstellen. Hoe beter je stofwisseling, hoe minder klachten, dat is mijn hypothese!

Hoe kan je het metabolisme positief beïnvloeden?

Het metabolisme verbeteren kan er voor iedereen anders uit zien. Een standaard dieet of leefstijladvies bestaat dan ook niet. Wel zijn er een aantal algemene principes.

Zo is het niet nodig om hele voedingsgroepen te schrappen zoals zuivel, vlees of koolhydraten. Ook al hebben ze een slecht imago, koolhydraten kunnen juist helpen om je stofwisseling optimaal te laten draaien.

Mijn focus ligt voor een groot deel op voeding. Maar er zijn nog veel meer aspecten die je stofwisseling beïnvloeden. Zoals wat voor supplementen en medicijnen je gebruikt. Hoeveel en wat voor soort licht je om je heen hebt. Hoe je ademhaalt. Wat voor beweging je doet. Hoeveel stress je hebt. En hoe jouw omgeving is ingericht.

Als je werkt aan het verbeteren van je stofwisseling, werk je op een heel fundamenteel niveau aan het verbeteren van je gezondheid. Kijk voor meer bij Consult

Vanuit deze visie doe ik onderzoek en kijk ik naar jou. Wat heb jij meegemaakt? Hoe beïnvloedt jouw omgeving jouw stofwisseling en dus jouw gezondheid? Hoe staat het ervoor met jouw stofwisseling? Welke voeding stimuleert jouw stofwisseling? Wat remt jouw stofwisseling af?

Op meerdere gebieden kunnen we dan aan de slag. Met leefstijl, voeding, een helende omgeving en effectieve middelen.

Met nieuwe inzichten kan je weer verder.

Wil je aan de slag? Kijk dan bij Consult

Wil je meer leren over deze visie? Kijk dan bij Inzichten

Meer weten over de achtergrond van dit verhaal?
Kijk dan bij mijn bronnen

Hoe ziet een optimaal metabolisme eruit?

Een optimaal metabolisme kom je bijna elke dag tegen. Kijk naar het kind… De stofwisseling van een kind maakt ongelooflijk veel energie vrij met weinig schadelijke stoffen. Ze kunnen dan ook ontzettend snel leren, herstellen snel en springen van de energie. Ze zitten vol met leven.

Bij veroudering zien we het omgekeerde: de stofwisseling vertraagt en er komen in dat proces meer schadelijke stoffen vrij in het lichaam. Met als gevolg ontsteking(en), een lagere lichaamstemperatuur, minder spiermassa en meer vet.

Juist als onze verbranding vertraagt en we minder energie maken, ontstaan er meer schadelijke stoffen. Verouderen we sneller. Op de juiste manier voldoende biologische energie maken met een hoge stofwisseling, dat is wat ons levend én gezond houdt.

De missie van Body Logic

Mijn missie is het verhogen van jouw biologische energie. Met het beschikbaar maken van kennis uit de wetenschappelijke literatuur en door middel van persoonlijke coaching en ondersteuning. 

Artikelen
Mijn kennis en onderzoek over de rol van het metabolisme in gezondheid breng ik samen in mijn artikelen. Je leest er over energie, hormonen en de invloed van voeding. 

Consulten
Heb je behoefte aan persoonlijke ondersteuning? Ik kijk met een brede blik naar jou. Hoe beïnvloedt de omgeving jouw stofwisseling en dus jouw gezondheid? Welke voeding stimuleert jouw stofwisseling? En wat remt jouw stofwisseling juist af?

We gaan aan de slag met leefstijl, voeding, een helende omgeving en effectieve middelen. Met nieuwe inzichten kan je vooruit. Kijk bij consult voor de mogelijkheden. 

Lees mijn bronnen om meer te weten te komen over de achtergrond van mijn visie.